torstai 29. kesäkuuta 2017

Ekoliginen hyttyskarkotin


Suomen kesä on  tunnetusti lyhyt ja vähäluminen. Lämpimät ja aurinkoiset kelit ovat kesästä riippuen harvinaista herkkua. Se mikä Suomen kesässä on takuuvarmaa, on hyttyset. Niitä on joko paljon tai erittäin paljon, riippuen siitä missä päin Suomea elele ja asustelee...







Useampi vuosi sitten mies ripusteli linnunpönttöjä mökkimme ympäröiviin puihin ja melko pian saimme tehdä yllättävän havainnon. Hyttysmäärämme pienenivät oleellisesti. Kaikkia hyttysiä ne eivät suinkaan pidä loitolla, mutta ero on ollut huomattava. En oikein jaksa uskoa, että tilastollisesti hyttyskesät olisivat vuodesta toiseen niin vähäisiä kuin meidän mökillä, vaan uskon, että nämä meidän ekologiset hyttyskarkottimet (linnunpöntöt ja niissä asuvat linnut) todellakin auttavat.



Sen lisäksi, että hyttysmäärät ovat pysyneet vähäisinä, olemme saaneet ihastella luonnon ihmeitä. Kevään jännitysnäytelmässä arvuuttelemme, mikä lintu ehtii ensimmäisenä varaamaan pönttönsä ja seuraavassa esityksessä seuraamme lintuperheen pesintäkiireitä. Loppukesällä hyvästelemme lintuystävämme muuttomatkalle...parasta luontodokumenttia ja ihan "livenä".



Vaikka tästä ekologisesta hyttyskarkottimesta ei ole tieteellistä näyttöä, suosittelen kokeilemaan tätä. Olkoon tämä hyvä esimerkki myös ihmisen ja eläimen symbioosista. Me takaamme linnuille sopivat pesintäolosuhteet ja linnut huolehtivat meidän "hyvinvoinnista". Kaupanpäällisenä saa hienoja luontokokemuksia.



...ja ehkä tämä voisi toimia myös kaupunkiolosuhteissa.
 
 

2 kommenttia:

  1. Totta!
    Linnut syövät valtavan määrän hyönteisiä päivässä, joten itikat saavat varmasti kyytiä!
    Ja samalla saa seurata lintujen pesintää.
    Mukavaa loppuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskottava tämä vain on...ja se toimii!
      Mukavaa viikonloppua sinulle myös!

      Poista