keskiviikko 28. maaliskuuta 2018

Manuaalisesti vs virtuaalisesti...?


Nyt kun olen päässyt tässä 3D-mallinnosten piirtämisessä niin sanotusti jyvälle, olen alkanut pohtia kumpaa suunnittelussa pitäisi käyttää: käsin vai mallinnos-ohjelmalla piirtämistä vai molempia, sillä molemmissa on omat hyvät (ja erilaiset) puolensa...

Mallinnos-ohjelmalla luonnostelet ja "piirrät" nopeasti (jos osaat käyttää ohjelmaa).
Virheiden korjaaminen on nopeaa ja loppu tulos näyttää hyvältä, valokuvamaiselta ja 3D- mallinnoksessa hyvinkin autenttiselta. 
Asiakkaalle kuvakulmien vaihtelu tietokoneella avaa tilan ja suunnitelman aivan eri tavalla kuin jos ne olisi piirretty käsin perspektiivissä.
Käsin piirtäminen tuo kuviin/suunnitelmiin aivan toisenlaisen tunnelman. Niissä näkyy todellakin suunnittelijan kädenjälki, mutta tekotapana se on hidas ja työläs.
Tietokoneella tehtävät suunnitelma ovat syrjäyttämässä käsillä piirtämisen ja virtuaalitodellisuus tulee muuttamaan esittelytekniikat lähitulevaisuudessa aivan uusille ulottuvuuksille. 
Tässä postauksessa olevat kuvat liittyvät siskoni ikuisuusprojektiin, jota olen työstänyt työharjoittelussani.
Käsin piirretty versio on myös inspiraation jälkeinen harjoitelma, jossa olen miettinyt kalusteiden sijoittamista (tai oikeastaan niiden mahtumista ja mittasuhteita).
Kolmiulotteisen piirroksen avulla olen hahmotellut sisustusratkaisuja hieman eri tavalla, siksi se poikkeaa myös tuosta käsin piirretystä versiosta.
Nämä eivät ole siis todellakaan lopullisia suunnitelmia/ piirustuksia vaan harjoitustöitä.

 
 
Pyristelläkö kehitystä vastaan vai yrittääkö kulkea edes jollain tavalla valtavirran mukana?
 Tietokoneiden piirrosohjelmat ovat kalliita investointeja, joten kohtuuhintaisen ohjelman (SketchUp?) hankinta tulee jossain vaiheessa todennäköisesti ajankohtaiseksi...tai sitten hyödynnän sukulaisuussuhdettani nykyisessä työharjoittelupaikassani.Todennäköisesti tulen jatkamaan pohjapiirrosten piirtämistä jossain suhteessa käsin, sillä se on minulle myös meditatiivinen kokemus. Vähän niin kuin ne aikuisten värityskirjat. Kieltämättä tietokoneen tarjoama nopeus, monipuolisuus ja niiden ammattimaisuus on näissä sisustussuunnittelijatöissä ehdoton valtti, joten vastakkainasettelu taitaa muuttua meikäläisen kohdalla eräänlaiseksi kompromissiksi...
Työharjoitteluani on jäljellä enää pari viikkoa. Kuluneiden viikkojen aikana olen oppinut paljon lisää keittiösuunnittelusta ja saanut muutenkin arvokasta tietoa alasta.Työpaikkaohjaajani (molemmat) ovat erittäin osaavia ja  ammattitaitoisia. Olen saanut heiltä paljon ohjausta ja neuvoa, joita voin hyödyntää myös sisustussuunnittelijatyössäni. Keittiösuunnittelijaa minusta ei näillä näkymin tule, mutta tällä arvokkaalla (työ)kokemuksella lähden huhtikuun alkupuolella kohti seuraavia uusia haasteita...ja työharjoittelupaikkaani.

4 kommenttia:

 1. Molemmat ovat varmasti hyviä ja niin kuin totesitkin, molemmissa on hyvät puolensa. Itse näin asikkaana pidän tuosta manuaalisesta ilmeestä/tyylistä enemmän. Virtuaaliset ovat aina hieman kylmiä, vaikka toki niistä näkee "todellisemmin" tilan. Joten, peukku manuaaliselle suunnitelmalle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä kanssasi...onneksi pystyy tekemäön molempia, sillä asiakkaitakin on monenlaisia...

   Poista
 2. Jos kaunein pitäisi valita, olisi se käsin piirretty suunnitelma, mutta kyllähän se on kiva nähdä asiat niin kuin ne sitten livenäkin ovat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koneella tehdyt ovat hieman "teknisiä" ja siksi pidän myös tuosta käsin piirretystä,. Ne ovat vain yksilöllisempiä ja uniikkeja omalla tavallaan. Ehkä näiden yhdistäminen olisi se paras ratkaisu..;)

   Poista