keskiviikko 2. lokakuuta 2019

Ikuinen opiskelija(ko)?


Olen aina pitänyt opiskelusta ja itseni kehittämisestä. Kun aikoinaan (sen kolmekymmentävuotta sitten) valmistuin lastentarhanopettajaksi, koulutin ja kurssitin itseäni ahkerasti. Hain lisäoppia kasvatusalalta ja suoritin useampiakin arvosanoja avoimessa yliopistossa.








 
Valmistumisen jälkeen  seuraavien kymmenen vuoden sisällä opiskelin erityislastentarhanopettajaksi ja sen jälkeen vielä erityisluokanopettajaksi. Innostus opiskeluun oli huipussaan ja "urakehitys" nopeaa. Siirryin varhaiskasvatuksen puolelta koulun puolelle ja sielläkin on tullut oltua jo 20 vuotta. Elämässä tuli myös suvantovaihe, jolloin opiskeluajatukset jäivät taka-alalle useamman vuoden ajaksi. Perheen perustaminen myöhemmällä iällä siirsi opiskeluintoa vielä lisää eteenpäin. Lapsen kasvaessa ja elämäntilanteen helpottuessa huomasin ajattelevani opiskelua, mutta tällä kertaa mielessä oli jotain muuta kuin kasvatustieteitä.








Muutaman vuoden pohdinnan ja kypsyttelyn jälkeen jäin vuorotteluvapaalle (vuonna 2015-2016) ja opiskelin Turun Sisustusakatemian kurssilla sisustussuunnittelua. Sen jälkeen hain lisää alan tietoutta erilaisilta kursseilta. Opiskelunälkäni ei tullut vieläkään tyydytetyksi, joten hakeuduin Sataeduun opiskelemaan sisustussuunnittelijaksi ja valmistuin suhteellisen nopeassa aikataulussa (1,5 vuotta) artesaaniksi vuoden 2018 lopussa. Opiskelu oli sen verran rankkaa ja voimia vievä kokemus, että olen pitänyt sen jälkeen pienen hengähdystauon. Huomaan kuitenkin, että sisustusalan lisäopinnot kiinnostavat edelleen. Lisäkursseja on tullut silmäiltyä, mutta olen suosiolla siirtänyt ne odottamaan parempaa ajankohtaa.
 







Mistään pitemmistä opiskelujaksoista en enää haaveile, mutta haluaisin opiskella vielä mm.esteettömyyskartoitusta, julkitilasuunnittelua, stailausta, valokuvaamista, visuaalista suunnittelua ja markkinointia. Kaiken tämän lisäksi minua houkuttaisi yrittäjän ammattitutkinnon suorittaminen, nyt kun pääsin hyvään alkuun "yrittäjäopinnoissani". Osa em. kursseista on muutaman viikonlopun kursseja ja osa vaatisi täysipäiväistä opiskelua ja opintovapaan hakemista. Akuuttiin opiskeluintoon ja tiedonnälkään olen silmäillyt juurikin muutaman päivän kursseja, mutta kieltämättä opintovapaan pitäminen jossain vaiheessa myös houkuttelee. Hitaasti lämpiävänä ihmisenä kypsyttelen asioita kuitenkin rauhassa...
 




 


 
Minulle erityisopettajan työ on edelleen mieluista, mutta en koe sitä enää niin houkuttelevana, että opiskelisin alaa lisää.
Sisustusalassa on minulle vielä niin paljon uutuuden viehätystä, että koen siihen liittyvät opiskelut tällä hetkellä erittäin kiinnostavina.
Yrittäjäopinnot ovat olleet viimeisin opiskelusaavutukseni, josta sain viime viikolla todistuksenkin.
On ollut ihana löytää se "sisäinen kipinä" ja innostus opiskeluun, joka tuntuu vain jatkuvan...
 
 
ja joku rohkea uskaltaa tehdä vielä alanvaihdonkin.
 
 
 
 
Oletko sinä haaveillut opiskelusta tai kenties jopa alan vaihdosta?
 
 
 
 
 

6 kommenttia:

 1. Olen miettinyt sosionomiksi opiskelua, mutta oikeasti haluaisin perustaa oman yrityksen, sellaisen sisustuskahvilajutun :)
  Ihanaa viikkoa sinulle Satu <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta on hienoa, että ihmisillä on haaveita ja unelmia...eriasia on, toteutuuko ne, mutta se, että uskaltaa jo ajatella on jo eteenpäin. Toivottavasti löydät riittävästi rohkeutta lähteä toteuttamaan unelmiasi...<3

   Poista
 2. olet tosi ahkera opiskelija. Mikäs siinä kun tykkää opiskelusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä ahkeruudesta, mutta löydän minua kiinnostavia aiheita. En ole edes lukijatyyppiä, mutta, kun on riittävän kiinnostavaa, opiskelukin sujuu...:)

   Poista
 3. On jännää miten näin "vanhempana" tuo opiskeluinto on taas palannut ja innostus lukemiseen. Johtuuko se siitä, että nyt ei ole paineita saada minkäännäköistä tutkintoa suoritettua, niin kui silloin nuorena.
  Opiskeluintoa sinulle! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on varmasti osasyy ja toinen en se, että nykyisin on monta tapaa opiskella. Työn ohessa/lähipäiväopiskelut ja webinaarit ovat lisääntyneet ja mahdollistaneet ainakin meikäläisen kohdalla viimeisimmät koulutukset...onneksi! :)

   Poista