torstai 10. maaliskuuta 2016

Vyötärönmitalla


Lapseni luokka osallistuu erääseen Fiilis-hankkeeseen jossa edistetään alakouluikäisten lasten ja heidän perheidensä elintapoja sekä ehkäistään tyypin 2 diabetesta.Tähän liittyen saimme kasan lomakkeita täytettäväksi sekä lapsen että huoltajien osalta. Lomakkeet täytetään kerran vuodessa, yhteensä kolme kertaa tutkimuksen aikana.

Lomakkeessa, jossa kartoitettiin lapsen ja perheen elintapoja (=omantunnon kysymyksiä) tuli välillä vähän "syntinen" olo.
Tiedostan, että lapsemme voisi syödä monipuolisemminkin. Kasviksia ja hedelmiä tulee syötyä liian vähän, vaikka niitä kotona tarjolla onkin. Erilaisten makeutettujen syötävien ja juotavien määrää jäin myös pohtimaan. Virvoitusjuomia ei nyt "kitata" suuria määriä, mutta mehujen ja limsojen yhteistulos voi olla jo iso....tulipahan taas pieni muistutus.
Meitä vanhempien kyselylomakkeessa kartoitettiin terveysriskejä ja painoindeksiä. Tähän liittyen vyötärö piti oikein mitata kirjekuoren mukana tulleella mittanauhalla. Tässä kohtaa minulla oli jo levollisempi olo, sillä tiedän ja tunnistan, että ainakin näillä kiloilla ja painoindekseillä todennäköisyys diabetes 2 -tyypin sairastumiseen on alentunut.
 


 

 
 
 
Nyt ollaan sitten mukana vähän isommassa tutkimuksissa ja katostaan mitä tuleman pitää.
Tämä viikko on meillä pojan suhteen muutenkin hieman terveyspainotteinen, sillä tänään on käynti hammashygienistillä ja korvakontrollissa. Poika on  tällä viikolla taas niiskuttanut ja yskinyt, joten toivotaan, että ettei tauti tuosta paljon enää pahenisi...

 
 
 
 
 
 
 
 
 

4 kommenttia:

 1. Tällaiset hankkeet voivatkin olla todella herättäviä. Rentoa loppuviikkoa ♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kyselyt pistivät vähän miettimään minkälaisia ruokailutottumuksia meidän perheellä on. Kovin huolissani asiasta ole, mutta mietittävää kyllä tuli. Loppu viikoksi on sen verran ohjelmaa, ettei sitä ihan rennoksi vois sanoa...;) Mukavaa loppu viikkoa sinnekin!

   Poista
 2. Meillä tuo sama tutkimus keskimmäisellä koulussa. Mutta, varmasti ihan hyvä. Ylipaino kun vain lisääntyy niin lapsilla kuin aikuisillakin ja juuri epäterveellisten ruokatottumusten sekä liiallisen koneen vieressä istumisen vuoksi. Herättelee varmasti meitä kaikkia aikuisia miettimään omia tottumuksiamme. Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä sitä pohti, minkälaista mallia sitä omalle lapselle antaa ja muutenkin vähän kyseenalaisti mm. tuon "ruutuajan" määrää. Meillä se pysyy ehkä jossain kohtuudessa ja onneksi sentään harrastetaan liikuntaa...Mukavaa päättyvää viikkoa!

   Poista