torstai 21. marraskuuta 2019

Toisenlaista opettamista


Olen muutaman viimeisen vuoden aikana ahkeroinut ja tehnyt sisustusaiheisia luentosarjoja, joista osasta olen muokannut "workshop"-tyylisiä kursseja. Tänä syksynä minulla on mahdollisuus toteuttaa kaksi sisustusaiheista työpajaa Rauman kansalaisopistolla, joista ensimmäisen pidin viime maanantaina.Ensimmäisen kurssin teemana oli värien käyttö sisustuksessa ("Värillä on väliä- värien käyttö sisustuksessa"). Kurssi sisälsi värioppia ja -psykologiaa sekä vinkkejä värien käyttämisessä sisustuksessa. Ja koska olin suunnitellut sen osittain toiminnalliseksi, kurssilaiset pääsivät tekemään ja toteuttamaan opittuja asioita myös itse. Perinteisestä 1,5 tunnin luennoista poiketen meillä on käytettävissä ruhtinaalliset 2,5 tuntia aiheen käsittelyyn ja asioiden työstämiseen. Ajatuksena on ollut, että osallistuja saa ensisijaisesti perustietoa illan aiheesta. Toisena ajatuksen on ollut, että siellä pystyisi hetkeksi pysähtymään kaiken kiireen keskellä, prosessoimaan ajatuksia, luomaan jotain kaunista ja illan tuotokset saisi vietyä vielä kotiin.
Ensimmäisen illan kokemuksella kurssi meni ihan mukavasti. Aikataulu piti melko hyvin ja kurssilaiset tuntuivat tyytyväisiltä.
Ensi maanantaina on vuorossa asiaa sisustustyyleistä, jolloin paneudutaan tyylihistoriaan ja sisustuksen eri tyyleihin.
Illan päätteeksi kurssilaiset saavat toteuttaa ja askarrella oman moodbordin/ ajatuskartan omavalintaisesta aiheesta.
 
 
 
 
 
 
 
 
Luentojen pitäminen tuo mielenkiintoista vaihtelua perinteiseen erityisopettajan työhöni. Saan opettaa aikuisia ihmisiä, joista jokaisella on motivaatiota ja kiinnostusta aiheeseen. Esiintymistä (tai luennointia) minun ei tarvitse sen enempää jännittää, sillä tutun aiheen ympärillä puhuminen on suhteellisen helppoa. Olin kuitenkin ensimmäisen illan jälkeen "kaikkeni antaneena" ja totaalisen väsynyt, mutta myös monta arvokasta kokemusta rikkaampi.
 
 
 
 
Ensi maanantain kurssia täytynee vielä vähän hioa ja täydentää viikonlopun aikana.
Teen luennon sisältöön pieniä muokkauksia, kerään kurssimateriaalin ja aikataulutan illan.
Suunnittelun ja pojan jääkiekon lisäksi viikonloppuun ei oikein muuta taida enää mahtuakaan...
 
 
 
Kaikkea kivaa alkavaan viikonloppuun teille kaikille!
 
 
 
 
 
 
 

6 kommenttia:

 1. Kuulostaapa kivoilta nuo sinun työpajat. Itse tykkään vastaavissa juuri siitä, että saan jotain konkreettista viedä vielä kotiin muistoksi.
  Ihanaa loppuviikkoa sinulle Satu <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Halusin tosiaankin, että myös kurssilaiset pääsevät töihin ja luomaan kauniita asioita...ja ensi maanantaina jatketaan, mutta uudella teemalla...

   Poista
 2. Tuollaiselle työpajalle olisi itsekin mukava osallistua. Ajankohta vaan ei sopinut aikatauluuni, vaikka kuinka yritin järjestää. Toivottavasti joku toinen kerta!
  Mukavaa viikonloppua! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä on just sellaisia "arjen pysäyttäjiä"...saa hetkeksi aikaa pysähtyä ja olla vain mielenkiintoisen asian parissa. Keväällä tiedossa 1,5 tunnin luentoja sisustukseen liittyvistä aiheista ja nekin ovat tiettävästi aina maanantaisin.

   Poista
 3. Voi, kuinka mielenkiintoista olisi olla kurssillasi! Hyvin on aikaa varattu työskentelylle. Kivaa vaihtelua päivätyöhön. Mukavan puuhakasta viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurssin vetäjänä on aina hieman kriittinen, mutta saamastani palautteesta voin todeta kurssin onnistuneen. Pientä viilaamista ja parannettavaakin löytyy aina...ja huomenna uusi kurssi uusin aihein :)

   Poista