Edellisestä postauksesta on kulunut jo kuukausia, mutta sain hyvän syyn tehdä postauksen ja kirjata päiväretkestämme Bengtskärin majakalle. Olkoon tämä muistona itselleni ja toivottavasti inspiraationa muille, jotka eivät vielä ole käyneet siellä.
Olimme varanneet ns. valmismatkan aikaisemmin keväällä ja tähän kuului vierailu myös Rosalan saareen ja siellä olevaan viikinkikeskukseen. Paikka oli mielenkiintoinen, mutta tässä postauksessa jätä sen nyt taka-alalle. Lähtö päiväretkellemme oli Kasnäsin satamasta yhteysaluksella ja reitti kulki Rosalan kautta Bengtskärin majakalle. Rosalasta merimatka kesti n. 50 minuuttia ja matka taittui oikein mukavasti pehmeillä penkeillä istuen ja saaristoon maisemaa ihaillen. Sään puolesta meillä kävi hyvä onni, sillä saareen ei tehdä matkaa, jos sää on liian tuulinen.
Lähestyminen saarelle ja rantautuminen oli jo melkoinen elämys. Majakkatorni näkyy kauas ja karu ympäristö tekee jo itsessään vaikutuksen. Saaren historia on aistittavissa joka paikassa. Majakka rakennettiin aikanaan yhdeksässä kuukaudessa ja rakennuskivet on louhittu paikan päällä saaresta. Majakan historia on monella tavalla ainutlaatuinen. Se joutui molemmissa maailmansodissa hyökkäyksen kohteeksi. Toisen maailmansodan aikana majakkasaarella käytiin suuri taistelu, kun venäläiset hyökkäsivät saareen tarkoituksena vallata majakka ja räjäyttää se maan tasalle. Taistelu kesti yhden päivän, mutta siihen osallistui n. 1500 miestä kaikissa aselajeissa ja saaren pienuudesta johtuen, voi vain kuvitella, minkälaista siellä on ollut.
Vuosien 1906-1939 aikana majakka on toiminut majakanvartijoiden kotina ympäri vuoden ja siellä on samanaikaisesti asunut 5 perhettä ja jokaisella on ollut oma asunto. Enimmillään saaressa on asunut 32 ihmistä, joista 21 on ollut lapsia ja heitä varten saaressa on ollut myös oma koulu. Majakalla on myös oma kappeli, jossa alttaritauluna toimii itseoikeutetusti ikkunasta avautuva merinäköala.
Majakka automatisoitiin vuonna 1969 ja vuosien saatossa majakka alkoi rapistumaan. Merenkulkulaitos vuokrasi majakan Turun yliopistolle vuonna 1992, jolloin tehtiin suunnitelma majakan käytöstä ja korjaamisesta. Vuonna 1995 majakkasaari avattiin yleisölle ja siitä lähtien se on toiminut museo- ja vierailumajakkana. Sen huoneet on muutettu näyttely-, kokous ja majoitustiloiksi.
Vuonna 1999 valtio päätti myydä majakan ja Turun yliopisto osti sen säilyttääkseen sen jälkipolville, sillä Bengtskär on osa kulttuuriperintöämme ja saaristomaisemaa. Vierailukohteena majakkasaari on mielenkiintoinen ja sykähdyttävä. Meri, ja yleensäkin karu saaristoluonto, on pysäyttävä kokemus ja tuntuu uskomattomalta, että tällaiseen paikkaan on yleensäkään voitu rakentaa mitään. Majakkasaari on ehdottomasti näkemisen ja kokemisen arvoinen kohde!
Voit lukea kohteesta lisää oheisesta linkistä.
Kiitos Satu ! Olipa mielenkiintoista luettavaa.
VastaaPoista