maanantai 5. elokuuta 2019

Yhteenvetoa kesän kuntoiluprojektistani


Niin, kai sitä projektiksi voisi sanoa. Alkukesästä Turkin matkalla alkanut juoksuharrastuksen elvyttäminen sai hyvän kimmokkeen juoksumatolta ja uskalsin asettaa tälle kesälle oman kunnonkohennustavoitteen. Nyt kahden kuukauden kuntoilun jälkeen kirjoittelen vähän yhteenvetoa ja tuntemuksia sitä...
Kuntoilijana ja liikkujana olen mukavuudenhaluinen ja vähän sellainen luovuttaja-tyyppi. Kun olo tuntuu vähän väsyneeltä  tai muuten vaan huonolta, lenkille lähteminen tuntuu vaikealta. Tänä kesänä olen saanut pidettyä juoksurytmistä hyvin kiinni. Tavoitteena on ollut, että juoksen kesällä 3-4 kertaa viikossa, joka toinen päivä rytmityksellä ja vain muutamaa reissupäivää lukuun ottamatta, olen saanut pidettyä siitä myös kiinni. Lähteminen lenkille on edelleen välillä vaikeata, mutta olen ollut kuitenkin päättäväinen. Juoksulenkille olen lähtenyt, mutta juossut myös fiiliksen mukaan. Välillä juoksu on kulkenut hyvin ja välillä huonosti. Alkukesän viileähkö sää on ollut erittäin hyvä juoksemiselle. Oikeastaan, mitä viileämpää on ollut, sen mukavammalta juoksu on tuntunut.Kun olen ollut kesälomalla, aikatauluttomuus on ollut myös hyvä juttu. Olen voinut lähteä lenkille milloin vain. En ole asettanut juoksulle sen enempää mitään matka- tai aikatavoitetta, mutta kuin huomaamatta, juoksuun käytetty aika on pidentynyt. Yli tunnin kestävä rauhallinen juoksu ei oikeastaan tunnu missään (riippuu tietenkin päivästä!) ja mikä positiivisinta, myös keho tuntuu kestävän paremmin juoksurasitusta. Juoksen pääsääntöisesti asfaltilla, joten jalat ja selkä ovat kieltämättä koetuksella, mutta ainakaan toistaiseksi mitään paikkaa ei pahemmin (vielä) kolota.

 


Juoksulenkin lisäksi olen yrittänyt tehdä lihaskuntoa ja venyttelyä. "Välipäivinä" olen tehnyt kävelylenkkejä, joko hyötyliikkumalla kaupungilla tai lähtemällä erikseen pitkälle kävelylenkille. Minulle kävely on ehkä se mieluisin tapa liikkua ja sen suhteen minulla ei myöskään ole motivaatio-ongelmaa. Lihaskunnon suhteen olen keskittynyt lähinnä vatsa- ja selkälihaksiin ja näitä olen tehnyt yleensä juoksulenkin jälkeen vaihtelevalla menestyksellä. Koska tavoitteeni on ollut liikunnan lisääminen ja kunnon nostaminen eikä painonhallinta tai kiinteytyminen, ei lihaskuntoharjoittelulla ole ollut niin merkittävää osuutta. Se on toiminut kuitenkin ihan kivana lisänä, eikä ainakaan ole tehnyt haittaa.

 
 
 

Yhteenvetona täytyy todeta, että olen pysynyt hyvin tavoitteissani. Juoksu kulkee ja kunto on selvästikin noussut. Reissuista johtuvat pienet muutaman päivän kuntoilutauot ovat olleet hyväksi, koska huomaan, että lepopäivien jälkeen juoksu on kulkenut paremmin. Alkukesä määrätietoinen juoksuharjoittelu on luonut jo jonkinlaista kuntopohjaa ja tästä on hyvä mennä eteenpäin. Seuraava isompi haaste onkin, miten saan siirrettyä tai löydettyä oikean kuntoilurytmityksen tuonne työarkeen. Jos lähden pelkästään fiilispohjalta, tiedän, että juokseminen loppuu melko pian vain siihen, ettei jaksa tai huvita. Todennäköisesti minun täytyy sopia itseni kanssa tietyt juoksupäivät ja yritän hyödyntää myös pojan jääkiekkotreenien välisen ajan. Juoksupäivien määrä tulee varmasti tuosta neljästä vähenemään, mutta hyötyliikunnan määrän yritän säilyttää. En halua, että minulle tulee tästä kuitenkaan suorituspaineita, joten yritän kuunnella tuntemuksiani ja olla ottamatta asiasta sen enempää stressiä.
 
 
 
 
Ja sitten on vielä oma haasteensa marras-joulukuun räpiskäkelit, mutta niistä en jaksa  murehtia vielä.
Seuraavaksi taidan palkita itseni uusilla lenkkitossuilla ja - vaatteilla, sillä mielestäni olen ne jo ansainnut.
 
 
 
 
 

6 kommenttia:

 1. Kuulosti oikein mukavalta, juoksu on kyllä kiva harrastus. Noita marraskelejä ei ole kyllä yhtään ikävä, toivottavasti tänä vuonna tulisivat mahdollisimman myöhään:) Leppoisaa kesän jatkoa♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää on ollut kyllä mukavaa ja toivotaan, että selaisena pysyykin. Minulla viimeinen vajaa lomaviikko. Toivottavasti tulee kaunis syksy! Oikein hyvää elokuuta sinulle!

   Poista
 2. Kannustavaa luettavaa ja tsemppiä sinulle. Minäkin pääsin taas vauhtiin, mutta ajattelin jaksottaa kuntosalin ja lenkit niin, että viikkoon mahtuisi molempia kaksi. Toivottavasti on hyvä idea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tsempeistä! tuo sinun rytmityksesi vaikuttaa oikein hyvältä. Talven räpiskäkelejä ajatellen siirryn luultavasti sisätiloihin tai juoksumatolle tai sitten käyn sisähallissa juoksemassa...katsotaan kuinka käy...:)

   Poista
 3. Saat kyllä olla tyytyväinen itseesi päästyäsi noin hyvin tavoitteeseesi. Onnittelut ja tsemppiä tuleviin juoksulenkkeihin ♥️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kyllä todella tyytyväinen. Seuraava tavoite on tosiaankin pitää edes jonkinlaista kuntoilurytmiä yllä. Siinä on haastetta, mutta luotto on kova! :D

   Poista