perjantai 20. joulukuuta 2019

Väliarviointia


Syyskauden päättyessä oppilaat saavat välitodistuksen, jossa arvioidaan kulunutta lukuvuotta. Ajattelin tehdä itselleni samanlaisen ja pohtia, miten kulunut syksy on omasta mielestä mennyt. Numeroarvosanoja en ajatellut antaa, vaan teen arvioinnin sanallisesti, niin kuin meillä erityisopetuksen puolella on tapana ja asetan itselleni myös uudet tavoitteet keväälle. Postauksen kuvat eivät liity aiheeseen millään tavalla, mutta vieraillessani kuluneella viikolla Viherkäisellä, tulin ottaneeksi jälleen kuvia heidän myymälästään ja muiden kuvien puutteessa ajattelin jakaa ne nyt. Mutta nyt siis vähän arviointia...Minä erityisopettajana:
 
Erityisopettajan työ ja uuteen valmistuvaan kouluun siirtyminen on vienyt melkeinpä kaikki voimavarani. En ole osannut (tänäkään syksynä) rajata työaikaani ja siksi työpäivät ovat venyneet väkisinkin pitkiksi. Työ uudessa koulussa on ollut hyvin raskasta ja kuitenkin aivan mahtavaa. Arjen haastetta on ollut paljon, mutta uusi toimintaympäristö on ollut hieno. Olen saanut paljon uusia mukavia työkavereita ja koen vahavaa ylpeyttä siitä, että olemme yhdessä luomassa jotain uutta. Työ on  kesken ja jatkuu edelleen, mutta joka päivä olemme menneet myös eteenpäin. Työpaikalla olen vastuunkantaja ja vien annetut tehtävät loppuun asti, mutta ehkä voisin myös opetella delegoimaan asioita paremmin.
 

Tavoite keväälle:
 
Minulle selvästi isoin haaste on töiden ja yleensä asioiden priorisoiminen sekä keskittyminen olennaiseen. Innostuvana ja suhteellisen luovana ihmisenä unohdan välillä pohtia asioita realistisesti. Edelleen voisin opetella sanomaan useammin "ein" ja luottaa siihen, että jos minä en sitä tee, niin sen tekee takuuvarmasti joku toinen. Oman työajan rajaamisen taito taitaakin olla meikäläisellä ikuisuusasia ja kestotavoite...ja minä ns. toivoton tapaus.
Minä liikkujana:
 
Omasta kunnosta huolehtiminen on ollut syyskaudella kaksijakoista. Kesällä alkanutta juoksuarkea jaksoin ylläpitää hyvin tuonne lokakuulle asti, mutta sen jälkeen tapahtui totaallinen repsahdus. Jopa se arkiliikunta jäi vähäiseksi. Töihin käveleminen tai pyöräileminen on jäänyt kiireisen arjen jalkoihin. Ehkä liian helposti otan auton käyttöön, koska se on vain niin helppoa. Työpäivän jälkeiseen liikuntaan ei enää loppu vuodesta löytynyt paukkuja. Mieluummin makoilin sohvalla, jos vain siihen ehdin. Kaikesta huolimatta olen kuitenkin pysynyt terveenä ja suhteellisen energisenä.
 
 
Tavoite keväälle:
 
Toivon, että minulta löytyisi kevätkaudelle lisää tahtotilaa ja voimavaroja päivittäiseen liikuntaan. Tämä vaatii minulta huomattavasti enemmän "selkärankaa" ja vähemmän kaiken maailman tekosyiden keksimistä. Liikunnan ujuttaminen kiireiseen arkeeni on toisinaan todella haasteellista, mutta ei kuitenkaan mahdotonta. En haluaisin "harrastaa liikuntaa", vaan haluaisin lisätä liikuntaa osaksi päivääni. Siinäpä tavoitetta.
 Minä yrittäjänä:
 
Sisustussuunnittelut ovat jääneet tänä syksynä todella vähäisiksi. Koska päätyö on vienyt minulta paljon aikaa ja voimavaroja, en ole voinut ottaa vastaan uusia toimeksiantoja. Marraskuussa sain kuitenkin pitää kaksi sisustusaiheista työpajaa ja keväälle on tulossa sisustusteemallinen luentosarja. Kahden työn yhdistäminen ei ole onnistunut ja jossain vaiheessa minun oli vain keskityttävä siihen, josta saan toimeentuloni. Olen kuitenkin pitänyt yllä ammatillisuuttani ja sainhan minä suoritettua syksyllä kesällä alkaneen yrittäjäkurssin loppuun. Huomaan edelleen innostuvani kaikesta sisustukseen liittyvästä asiasta ja se on tuonut myös mukavaa vastapainoa työntäytteiseen syksyyn. Yrityksen kehittäminen on jäänyt auttamattomasti kaiken muun elämän jalkoihin. Minulla on myös aivan liian paljon ideoita, joita haluaisin viedä eteenpäin, joten se oma (erityis)osaaminen on vielä hakusessa.


Tavoite keväälle:
 
Yrittäjyyden ja nykyisen päivätyön yhdistäminen on haasteellista ja vaatii jatkossakin työstämistä sekä jonkinlaisten ratkaisujen tekemistä. Haluaisin ehdottomasti lisätä sisustussuunnittelijan töitä, mutta tämän hetkinen työtilanne ei mahdollista sitä. Minun pitää entistä määrätietoisemmin pohtia ja työstää, mihin sisustuksen alueeseen haluan keskittyä. Minun pitää löytää se "minun juttuni" vieläkin tarkemmin ja kohdentaa tekemiseni sitä kohti. "Sisustussuunnittelun sillisalaatti" vaatii selkiyttämistä ja omien vahvuuksieni syvempää pohdiskelua. Ehkä sieltä jostain löydän sen oman vahvuuteni alalla ja joka mahdollisesti vie minua jossain vaiheessa kohti täysipäiväistä yrittäjyyttä. Tämä ei tapahdu vielä vuoden sisällä, mutta jossain hamassa tulevaisuudessa, tai sitten opiskelen vielä vähän lisää. Sisustussuunnittelijana olen ajatellut ylläpitää ammattitaitoani edelleen ja tarkoituksena on osallistua alan sisustuskursseihin tai täydentää osaamistani lisäopinnoilla. Pohdittavaa on...
 
 
 
 
 
 
 
Minä ihmisenä:
 
Olen pystynyt pitämään yllä positiivista otetta elämään, vaikka kulunut syksy tuntuu vieneen melkeinpä kaiken voimavarani. Olen oppinut kuuntelemaan itseäni paremmin ja oppinut nauttimaan hetkistä. Hyvä ystävän äkillinen poismeno elokuun alussa oli shokki, jota huomaan työstäväni kausiluonteisesti edelleen. Elämän rajallisuus muistutti minua jälleen kerran siitä, kuinka tärkeätä on elää, tässä ja nyt. Vaikka murehdin ja huolehdin asioista aivan liikaa ja ennen aikaisesti, olen tullut myös armollisemmaksi itseäni kohtaan.
 
 
Tavoite keväälle:
 
En ehkä pysty pelastamaan maailmaa, enkä miellyttämään kaikkia (enkä haluakaan), mutta yritän löytää jokaisesta päivästä kiitoksen aihetta. Uskon "hyvään" ja siihen, että oma asenne vaikuttaa (ainakin osittain) siihen, miten me tämän elämän koemme ja miten sitä elämme. Pieni hymy tai katse, kiitoksen sanominen, toisen huomioiminen tai kuunteleminen...niihin ei taida olla olemassa kiintiötä. Pyrin olemaan itselleni rehellinen ja kuuntelemaan sisintäni. Hyväksyä itseni sellaisena kuin olen... ja siinäpä taitaa olla tavoitetta koko loppu elämälle.
 
 
 
 
Tästä väliarvioinnista tulikin eräänlainen pohdiskeleva yhteenveto.
Samalla taisin kirjata tavoitteet myös tulevalle uudelle vuodelle.
Nyt kuitenkin höllennetään vauhtia ja nautitaan lomasta!
Oikein hyvää viikonloppua!
 
 
 
 
 
 


10 kommenttia:

 1. Paljon on tavoitteita!
  Jos jonkun saa hyvin toteutettua, tulee moni muu asia perässä huomaamatta.
  Kauniita tunnelmia myös myymälästä kukkineen.
  Lämmintä joulumieltä sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on tapana kirjata ne ylös, jotta pysyn "suunnassa". Tsvoitteet eivät aina totedu sellaisenaan, mutta ehkä tavoitan jotain muuta :)

   Poista
 2. Minulla on tuon työnrajamisen kanssa ongelmia, vaikea kieltäytyä mistään ja usein huomaankin puuhaavani jotain työjuttuja myös kotona.
  Ihanaa viikonloppua sinulle Satu <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulenoa, että meidän aloilla tämä on aika yleistä, tunteha ei lasketa...joskus vain vähempikin riittäisi.
   Ja nautihan sinäkin lomasta!♡

   Poista
 3. Vuoteen mahtuu niin paljon, mukava oli lukea sinun väliarviointia. Toivotaan että nuo ensivuoden tavoitteet toteutuisivat! Leppoisia joulun aluspäiviä sinne💖

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!❤ Mielestäni elämässä pitää olla tavoitteita, joihin pyrkiä. Ei niinkään niiden suorittamista, vaan ratkaisujen ja valintojen tekemistä, jotka vievät mahdollisesti kohti tavoitetta....se matka taitaa olla tärkeintä! Ihanaa joulun aikaa sinulle!❤

   Poista
 4. Tällainen väliarviointi onkin hyvä tapa pysähtyä miettimään kuljettuja polkuja ja tehtyjä valintoja sekä suuntaa mihin on menossa ja mitä tavoittelee.
  Hyvää joulunaikaa ja rentouttavia lomapäiviä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin näin ja kun ne kirjaa vielä ylös, tulee asioita pohdittua vielä vähän lisää. Koen onnistuneeni ja kasvaneeni monella eri tavalla ja eihän tämä kasvuprosessi taida olla ikinä valmis. kiitollisena kuitenkin kaikesta kokemastani jatkan positiivisella mielellä eteenpäin! Mukavaa ja rentouttavaa joulun aikaa sinullekin! <3

   Poista
 5. Hyvää pohdintaa! Vuodenvaihteessa on minsustakin hyvä aina krijata missä on onnistunut ja missä voisi vielä kehittyä.
  Kasvua kun meissä tapahtuu koko ajan vaikka ikää tuleekin lisää :)
  Kivaa joulunodotusta ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt oli hyvä sauma koota vähän ajatuksia yhteen ja arvioida, mihin on päästy ja mihin tavoittelen. Paljon on vielä kehittämistä, mutta sitähän tämä elämä on. Hyvillä mielillä katson taaksepäin, sillä kulunut syksy on ollut todella rankka ja silti olen selvinnyt siitä! Hetken lepo tekee tässä kohtaa oikein hyvää. Mukavia joulun hetkiä sinnekin! <3

   Poista