perjantai 26. marraskuuta 2021

Joulun odotusta

Yleensä olen jouluvalmistelut tai ainakin koristelut aloittanut jo hyvissä ajoin marraskuun puolella. Tänä vuonna olen joutunut tekemään poikkeuksen ja joulunodotus pääsee alkamaan vasta sen jälkeen, kun saan muutamat asiat pois päiväjärjestyksestä.

Syksyllä alkaneet erinäiset opinnot ovat pitäneet minut viime aikoina kiireisenä ja sitä kestää tuonne puoleen väliin joulukuuta asti. Tässä on nyt muutaman viikon sisällä pidetty sisustuspäivystystä ja tulevana sunnuntaina osallistun joulumessuille. Koti on tällä hetkellä hyrskyn myrskyn ja erityisesti työhuoneeni, johon on kerääntynyt sekä messutavaraa, että stailaus ja tuotekuvaus opintoihin liittyvää rekvisiittaa. Olen päättänyt, että kun saan nuo valokuvausopinnot suoritettua, teen työhuoneessa perusteellisen (joulu)siivouksen, joten minun täytyy vielä hetken aikaa kestää epäjärjestystä.

Jouluvalmisteluita teen tuttuun tapaan vähitellen ja siinä mielessä noudatan jokavuotisia perinteitä, että joululahjahankinnat tulen tekemään viime tipassa. Onneksi ostettavien joululahjojen määrä on vuosien saatossa vähentynyt, mutta operaatio on kuitenkin sellainen, että siihen saa varata muutaman ostospäivän. Tästä "rumbasta" selviää hyvin laaditulla ostoslistalla ja muutamalla glögitauolla. Kodin joulukoristelussa olen noudattanut viime vuosina aika minimalistista tyyliä. Pääkoriste on tietenkin joulukuusi ja sen pitää olla ehdottomasti aito. Verhoihin laitan valonauhaa, sillä en ole moneen vuoteen laittanut enää mitään jouluvaloa ikkunaan. Meidän joulukoti viimeistellään vielä joulukukilla ja muutamalla perinteisellä joulukoristeella. Varsinainen joulusiivous tehdään viimeisellä viikolla ja saunan pesu jää viimeiseksi eräänlaiseksi rituaalinomaiseksi tavaksi päättämään jouluvalmistelut, jonka jälkeen voi alkaa nauttia joulunvietosta.

Joulunodotus alkaa meidän perheessämme perinteisesti pikkujoulusta, jota vietämme aina "virallisena" pikkujouluviikonloppuna. Pieni tekokuusi koristellaan, käydään saunassa, syödään jotain pientä naposteltavaa ja katsotaan TV:ta ohjelmia. Jokaiselle perheenjäsenelle on vielä pieni paketti kuusen alla odottamassa. Hyvin pienimuotoinen juhla, mutta etenkin meidän lapsellemme tästä on tullut tärkeä jouluperinne, jota ei voi vain ohittaa.

Itsenäisyyspäivänä meillä on tapana leipoa joulupiparit ja ennen joulua miehelle tulee tehtyä muutama erä joulutorttuja, sillä meidän perheestä hän on ainut, joka niitä syö. Jouluruokien suhteen meillä mennään hyvin MEILLE perinteiseen tyyliin eli joulupöydässämme ei ole kinkkua vaan riistaa. Muutama laatikkoruoka ja lihapataa pitää olla, mutta muuten joulupöytämme on aika maltillinen. Laatikot ostan valmiina kaupasta, joita saatan vähän muokata. Jälkiruoaksi yritän tehdä jonkun uuden kokeilun, mutta tämänkään asian kanssa en ole kovin tiukkapipoinen.
Joka vuosi suunnittelen, että tekisin kaikenlaisia askarteluja ja osallistuisin erilaisiin joulutapahtumiin, mutta hyvin harvoin (jos koskaan) nämä ovat toteutuneet. Jouluvalmistelut eivät mene minulla yleensä  "hössötyksen" puolelle, mutta jouluihmisenä toivoisin joskus pystyväni ihan oikeasti nauttimaan/hiljentymään siitä. Tällä hetkellä se tuntuu olevan vain hetkittäistä pysähtymistä kuvastaen ehkä nykyistä maailmanmenoa muutenkin.


Kaikesta huolimatta -  mukavaa joulunodotusta ja 1. adventtia kaikille!  

2 kommenttia:

 1. Ihanat nuo paperitähdet. Minullakin on pitkästä aikaa yhdet pikkujoulut tiedossa, mutta vasta ensi viikonloppuna.
  Kaunista joulunodotusta myös sinulle Satu <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Löysi nuo paperitähdet Rustasta ja ne olivat myös edulliset. Täällä ei juurikaan juhlita, mutta nautitaan silti tunnelmasta! 😊

   Poista