maanantai 2. lokakuuta 2017

Kasvatuksen kaksinaismoralismia


Elämässä tulee aina silloin tällöin tilanteita, jolloin punnittaan omaa moraalia ja sen vaikutusta. Jotkut tilanteet voivat jopa yllättää, jolloin tulee miettineeksi, minkälaisen moraalisen (tai eettisen) ajattelutavan meistä jokainen on sisäistänyt. Kun vaihtaa vielä jonkun toisen osapuolen kanssa ajatuksia, voi olla, ettei se moraalinen selkäranka olekaan aina niin suora...






Kävin viikonloppuna lapseni kanssa Prismassa. Tiesin, että hän on katsomassa ja vertailemassa Playstation4 pelejä. Hetken päätettyään hän ehdotti, jos saisi ostaa minun kanssani puoliksi NHL18-pelin, johon minä hetken mietittyäni suostuin. Kassalla minulta tivattiin asiallisesti kenelle peli tulee. Minähän ihan häkellyin, sillä muistin saman tien, että pelihän on K12-peli ja lapsenihan on vasta 11-vuotias. Kassaneiti päästi minut pälkähästä ja sanoi, että heidän on määräys kysyä ja olla tarvittaessa myymättä tuotetta. Alle 12-vuotiaalle hän ei edes myisi. Asiasta virisi mielenkiintoinen keskustelu, jossa mietimme näitä pelejä ja niiden ikärajoja.


 




On totta, että kyseisessä pelissä on väkivaltaa (jääkiekkotappelua) ja siksi todennäköisesti on tuo ikäsuosituskin. Meille tämä ei ollut kuitenkaan ensimmäinen kerta, kun äiti tai isä on ollut lapsen kanssa ostamassa vastaavanlaista tuotetta. Olen pohjimmiltani hyvin tiukka ikärajoista, mutta tässä kohtaa en ole ollut. Jos TV:stä tulee illemmalla K12 ohjelmaa, ei meidän poika saa niitä katsoa...ja onneksi hän menee myös yleensä sen verran aikaisin nukkumaan, ettei asiasta tarvitse sen enempää edes keskustella. Miksi siis hyväksyn tässä asiassa peli-ikärajan alittamisen, mutta en muuten?


 
 



Olen poikani kanssa keskustellut usein ikärajoista ja niiden tarkoituksista. Poikani ymmärtää oikein hyvin, että ohjelmien ja pelien sisältöjen kohderyhmät ikärajoineen on tarkoin harkittua. Olemme keskustelleet, että helposti ne liian jännittävät asia tulevat uniin tai aiheuttavat turhia pelkoja ja on tämän oma lapsikin joskus saanut kokea. Tätä jääkiekkopeliä hän ei kuitenkaan koe liian jännittäväksi ja niin kuin hän totesi, "saahan siitä sen tappelun pois käytöstä, jos haluaa". Hänen intohimona on joukkueiden luominen ja se varsinainen OIKEA pelaaminen. Seuraan myös paljon, mitä ja miten lapseni pelailee pelikoneella.
 






Kassaneidin kanssa keskustelimme vielä, miten ikärajoja noudatetaan joten kuten vielä kaupoissa, mutta miten on sitten tuolla internetin "villissä maailmassa". Sieltä kun voi ladata melkeinpä mitä vaan. Lapsellani on (minun luvallani) oma instagram-tili, mutta Facebookiin en ole antanut lupaa. Tietyin väliajoin tiedustelen luokan ja harrastusryhmän WhatsApp ringeistä ja yritän olla selvillä mitä siellä viestitellään. Muistuttelen lastani SOME-etiketistä sopivin väliajoin ja yleensä eri SOME-kanavien käytöstä. Tarkkana saa olla ja varmaan jotain juttuja menee tältä äidiltä ohikin.



 


 
Ei ole ihan helppoa olla huoltajana tässä sallittujen ja ei-sallittujen asioiden viidakossa. SOME-maailma aiheuttaa lisää hämmennystä. Ikärajat ovat suosituksia ja jokainen vanhempi (todennäköisesti) miettii omaa moraaliaan, kun perheissä keskustellaan ikärajoista. Tässä asiassa luotan  keskustelun ja avoimuuden  voimaan. Lapseni on jo sen ikäinen, että hänen kanssa voi (ja pitääkin) jutella monista eteen tulevista "houkutuksista", oli ne sitten nettiin, alkoholiin, tupakkaan tai huumeisiin liittyviä juttuja Yritän olla moralisoimatta ja "heristelemättä etusormea" ja luottaa siihen, että lapseni osaa tarpeen tulle toimia oikein. Meidän kasvattajien rooli on kuitenkin ensiarvoisen tärkeätä olla keskustelemassa, kuuntelemassa ja olla aidosti kiinnostunut...ja silloin olisi suotavaa, että se oma moraalikäsitys olisi suhteellisen selkeätä.




Kasvattajana en saa ihan "puhtaita papereita", mutta voin silti elää tämän asian kanssa. Olin todella kiitollinen tälle kassaneidille, joka oli valveutunut ikäsuosituksesta ja laittoi minutkin jälleen miettimään omia toimia. Mitä ajatuksia tai näkemyksiä teillä on asiasta? Olisi kiva kuulla teidän mielipiteitänne...


6 kommenttia:

  1. Minä olen myös ollut tarkkana näissä ikäraja-asioissa. Tuon vuoden olen antanut peleissä anteeksi, koska myös leffoihin pääsee aikuisen kanssa vuoden nuorempana, mitä ikärajassa on suositeltu. Monta leffaa ollan katsottu miehen kanssa ensin kaksin, ennen kuin on siihen lupa annettu. Tyttären kanssa ei ollut tällaisia juttuja, kun hän ei pelejä pelaillut :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näissä asioissa yrittää olla looginen, sillä aika usein saa vastaukseksi, että joku muukin saa. Tosin poikamme tietää jo tähän minun vastineeni... tuota leffajuttua minäkin olen pohtinut ja tuleehan telkkarista muutenkin paljon ikärajatonta ja kuitenkin lapselle vähemmän sopivaa ohjelmaa. Uutisia katsomme tietoisesti yhdessä, jotta saan selitettyä hänelle maailman tapahtumia. Ei liiallista varjelua, mutta sopivassa suhteessa maalaisjärjellä...oliskohan siinä jotain järkeä...?

      Poista
  2. Samoja juttuja on tullut mietittyä. Miten sitä on niin kovin tarkka toisessa asiassa ja toisessa sitten joustaa. Ei ole helppoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä niissä omissa ratkaisuissa kytee varmasti joku totuuden siemen ja moraalinen ajatus. On asioista, joissa olen aivan ehdoton ja on asioita, joissa en. Tämä maailma ei taidakaan olla ihan niin mustavalkoinen, vaan tässä on paljon niitä harmaankin sävyjä. Toivon kaikille vanhemmille taitoa tunnistaa, mikä on omalle lapselle se oikea ja seisoa ratkaisuissaan sanojensa takana...ja se ei todellakaan ole helppoa!

      Poista
  3. hyvää pohdintaa: huomaan että olen viime aikoina yhä enemmän ja herkemmin lipsunut tiukoista rajoista. Tekeekin hyvä miettiä ja pohtia asiaa taas välillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä kanssasi. Näihin omiin kuvioihin hieman sokeutuu ja huomasin ihan vähän aikaa sitten, että meillä tuo pelikoneella vietetty aika on jotenkin hassusti päässyt lipsumaan. Tosin pojan jääkiekkoharrastus pitää sen suhteellisen kurissa, mutta vapaapäivinä ei oikein muuta meinata tehdäkään. Ehkä pitäisi taas hieman tiukentaa otetta... ;)

      Poista