sunnuntai 18. maaliskuuta 2018

Uusia temppuja...


Lupailin teille taannoin kertoa pienestä kylpyhuoneremontista omistamassani kolmiossa. Viemäröintihommat on saatu päätökseen ja seuravaksi aletaan asentamaan vesiputkia ja sähköjohtoja. Koska kylpyhuoneessa uudistetaan vain kaluteet, remontti etenee vauhdilla. Olen päässyt harjoittelemaan 3D-mallinoksen tekemistä työharjoittelupaikassani Gloria-Keittiöllä. Ohjelman käyttö on suhteellisen yksinkertaista, mutta ainakin meikäläiselle työskentely on jokseenkin hidasta. Kokeilin eräänä päivänä mallintaa kylpyhuonetta uusilla  kalusteilla.
 
Ensin piirretään pohja (määritellään seinät, huonekorkeus, sekä ovien ja ikkunoiden paikata.
Tämän jälkeen kuvaan lisätään varisnaiset kalusteet ja erilaiset sisustustarvikkeet sekä määritellään seinien ja lattian materiaalit.
Koko komeus viimeistellään renderöinnillä eli mukautetaan kuvat mahdollisimman todellisiksi.

 
 
Mallinnosohjelmalla voi tehdä joko yhden huoneen tai halutessaan koko huoneiston sisustuksen.
Harjoitteluni aikana olen tehnyt muutamia keittiösuunnitelmia ja tämän kylpyhuoneen sain tehtyä aivan itsenäisesti.
Keittiösuunnittelu on sen verran "spesiaalia", että siinä tarvitsen vielä jonkin verran apua, mutta sellainen peruskalustaminen jo onnistuu. 
Tiedän jo tässä vaiheessa, että kylpyhuoneeni ei tule näyttämään suunnitelman mukaiselta, mutta halusin nähdä, miten uusi allaskaluste sopii vanhalle paikalle, kun wc-istuin on kuitenkin melko lähellä. Kahdessa ylimmässä kuvassa näkyvää korkeaa kaappia en tule laittamaan, mutta se on havainnollistamassa, että pieneenkin vessaan mahtuu säilytystilaa, kun sen vain mitoittaa oikein. Kylpyhuone on pieni ja silti sinne täytyy mahtua kaikki toiminnot. Pesukoneen täytyy olla kapea, sillä kylpyhuoneen ovesta ei mahdu normaalilevyinen kone sisälle, joten siksi kuvassa päältä täytettävä-malli. Jos asuisin tässä, laittaisin tähän edestä täytettävän, mutta syvyydeltään kapean koneen, jolloin koneen päälle saisi laskutasoa kivasti.
 Mallinnosohjelman kanssa harjoittelu on mukavaa ja lopputulos palkitsee aina. Suunnittelutyötä pitäisi tehdä huomattavasti enemmän, jotta siihen tulisi rutiinia ja varsinainen suunnittelutyö nopeutuisi. Olen työskennellyt SketchUp-ohjelman parissa ja siitä kokemuksesta on kieltämättä hieman hyötyä. Uusien asioiden omaksumiseen menee tällaiselta keski-ikäiseltä ehkä hieman enemmän aikaa kuin nuoremmilla ja sekös tässä hommassa välillä vähän harmittaa. On kuitenkin kiva huomata, että "vanha koirakin oppii uusia temppuja"...sekä vähän yrityksen ja erehdyksenkin kautta...;)


8 kommenttia:

 1. On noissa kaikissa ohjelmissa oma perehtymisensä - kiva oppia uutta:) Kuvat tuovat sisustajalle hyvin esiin suunnitelman toteutuksen:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kiva huomata, että tässäkin taidossa edistyy. Nämä 3D kuvat ovat kyllä hyvin havainnollistavia ja siksi erittäin asiakasystävällisiä. Näitä tekee ihan mielellään... :)

   Poista
 2. Olenkin nähnyt vastaavia kuvia erilaisista keittiösuunnitelmista. Kiva nähdä miten kalusteet sopivat myös märkätiloihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä ovat yleistyneet huimaa vauhtia. Ajattelin stailata kylppäriä sitten kun se on valmis ja näytän lopputuloksen myös tällä blogissani.

   Poista
 3. Näyttää hyvältä Satu! Asiakkaalle 3D-kuvat ovat ihan välttämättömyys jotta tilan pystyy hahmottamaan. Pelkkä pohjakuva kertoo kyllä mittasuhteet mutta ilman 3D ei enää pärjää. Millä ohjelmalla olet tehnyt tämän?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen Marjo kanssasi samaa mieltä, että pelkkä pohjakuva ei kerro kaikkea. Mittasuhteiden ymmärtäminen onnistuu parhaiten 3D-mallinnoksella. Tein tämän Winner-ohjelmalla työharjoittelupaikassani. On sen verran kallis lisenssi, että käyn sitä lainaamassa aina siellä...;)

   Poista
 4. Tollanen ohjelma olis kiva. Saisi kokeilla mitenkä meidän tosi pienen vessan remontti sujuis. Mahtuisko kaikki mitä haluan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä ohjelma on melko hintava, mutta on niitä olemassa ns. ilmaisohjelmia (Room sketcher ja Floorplanner), joilla voi myös suunnitella. Tein aikoinaan muutaman opiskelutehtävän niillä ja ovat toiminnoiltaan kyllä helppokäyttöisiä. Kannattaa kokeilla!

   Poista