Työharjoittelupapaikassani, Gloria- keittiöllä, olen päässyt kokeilemaan sähköpöytää. Tällä kokemuksella voin kyllä sanoa, että paljon pöydän ääressä työskentelevälle, se on ehdottoman hyvä ratkaisu. Työasentoa voi päivän aikana vaihdella, joka on vain pelkkää plussaa. Staattinen työasento on ainakin meikäläiselle se pahin juttu.
Opettajantyössäni työasennot vaihtelevat päivän aikana paljonkin, mutta näin suunnittelijana pöydän (ja tietokoneen) ääressä istuminen on paljon pitkäkestoisempaa. Kokeilin työharjoittelupaikalla yhtenä päivänä työskennellä seisaaltaan ja se tuntui kyllä hyvältä.
Vasta iltapäivällä maltoin istua alas ja silloinkin ergonomisessa tuolissa.
En hämmästele yhtään, että päätetyötä tekevällä ihmisellä on yläselän ja niska-hartiaongelmia, sillä työasennot ovat milloin mitäkin. Ei taatusti ole yhden tekevää, miten näytöt on asetettu tai minkälainen hiiri sinulla on käytössä. Myös näyttöjen koolla on merkitystä, sillä työharjoitteluaikana tietokoneiden näytöt on korvattu isompiin ja näin työskentely muuttunut "silmäystävällisemmäksi"
Kävin erään opiskelukaverini kanssa mielenkiintoisen keskustelun, miten pelkästään hiiri-työskentelyssä pienetkin muutokset voivat vaikuttaa ergonomiaan. Hänen aikaisemmassa työssään hiiri vaihtui toisenlaiseen ja sen paikka vaihtui myös. Ei suuria muutoksia, mutta riittävän suuria. Sillä seurauksella, että hänen niskaan tuli kipupaikka, jota hoidettiin fysioterapialla. Kun hän sai ns. rullahiireen oireet taas katosivat. Pieni muutos, jolla oli siis iso merkitys.
Kotitoimistossani hyvästä ergonomiasta ei ole tietoakaan ja nyt haaveilen säädettävästä sähköpöydästä. Voi olla, että päädyn uusimaan pöytääni jalat, sillä tammitasosta en halua luopua. Pidän myös siitä, että pöytä on suhteellisen iso, että mahdun levittämään papereitani ja edes jollain tasolla hallitsemaan kaaostani. Työtuolini on keittiötuoli, joten ehkä siinäkin olisi päivittämisen paikallaan.
Nykypäivän ihmisen työ on muuttunut (tehdään paljon töitä tietokoneella) eikä mielestäni meitä ole tarkoitettu istumaan pitkiä aikoja paikoillaan. Ergonomia ei ole vähäpätöistä, fysioterapeuttien "huu-haata", vaan se on työhyvinvointia ylläpitävä asia, jolle soisi suotavan enemmänkin huomiota. Hyvä ergonomia lisää mielestäni myös työviihtyvyyttä. Kertapanostuksena ergonomiset ratkaisut voivat tuntua kalliilta, mutta uskon, että niihin satsaaminen voi säästää myös sairauspoissaolojen vähentymisenä. Oikeat työolosuhteet ja pienet taukoliikunnat pitävät työntekijät terveempinä ja tyytyväisempinä. Siinäpä meille jokaiselle vähän mietittävää...
Tänään vielä hetkeksi työpöydän ääreen ja sitten viikonlopun viettoon.
Oikein mukavaa viikonloppua kaikille!
(Postauksen kuvat otettu työharjoittelupaikastani ja kännykkäkameralla, joten kuvien laatu on heikohko. Pahoitteluni....)
Itselläni on töissä ollut jo pari vuotta käytössä sähkösäädettävä pöytä, enkä vaihtaisi enää tavalliseen. Niin, ja hyvä tuoli. Juuri sain testiin Self Balancing -tuolin (testissä ollut nyt kaksi viikkoa), aika hyvä mutta en ole varma onko minulle sopiva. Katsotaan, päädynkö ottamaan käyttööni vai annanko takaisin edustajalle ja jatkan satulatuolini kanssa (mikä on minulle hyvä). Ja, ei ole myöskään sama, minkäkokoinen näyttö sinulla on tai pöydän koko. Jokaisella on niin erilainen tapa tehdä töitä, toisella papereita ja kansioita pöydällä runsaasti, toisella taas kaksi näyttöä jne.
VastaaPoistaJoten, suosittelen ehdottomasti panostamaan ergonomisiin ja itselle sopiviin kalusteisiin!
Aurinkoista alkavaa viikonloppua!
Ja on totta, että vain kokeilemalla löytää itselle parhaimman työympäristön. Minulla on kotona käytössä läppärin kaverina isompi näyttö enkä vaihtais enää takaisin pienempään. Ihanaa viikonloppua!
Poista