lauantai 11. joulukuuta 2021

Perinteiset piparit - ei niin perinteisesti...

Meidän perheessämme on perinne, että ensimmäiset joulupiparit leivotaan itsenäisyyspäivänä. Tänä vuonna perinteeseen tuli pari muutosta, sillä tällä kertaa lapsi ei osallistunut piparien leipomiseen ja minä halusin kokeilla tehdä perinteisten piparien sijaan muutaman variaation...



Ensimmäinen idea oli, että kokeilen tehdä piparitaikinasta kierretikkuja. Leikkasin taikinalevystä kapeita paloja ja lähdin kiertämään niitä varovasti. Ajatuksena oli, että niistä olisi tullut sellaisia pieniä kapeita tikkuja esim. glögitarjoilun kaveriksi, mutta tällä kertaa näistä tuli vähän tuhdimpia tikkuja - tai pikemminkin piparitankoja. 




Kierteet hävisivät paiston aikana lähes olemattomiin, joten päätin koristella ne vielä valkoisella sokerikuorrutteella. Niistä tuli vähän "krouvit", mutta tulipahan testattua. Eikä niiden koko ja jokseenkin persoonallinen ulkonäkö ole näyttänyt haittaavan makua, sillä suhteellisen nopeasti ne ovat kadonneet meillä parempiin suihin.




Halusin kokeilla myös peruspipareiden koristamista hieman erilaisella tavalla. Tämän idean oli aikoinaan nähnyt Pinterestissä, mutta muokkasin sitä toisenlaiseksi. Käytin piparimuottia ja sen lisäksi lasinpohjaa varsinaiseen koristeluun. Oli yllättävän vaikea löytää kodin kätköistä lasia, jonka pohjassa olisi jonkinlaista uurretta, mutta jotain sentään löysin. 




Molemmat piparikokeilut eivät taida yltää ihan konditoriatasolle, mutta hauskinta tässä oli juurikin se kokeilu; kun ei oikeasti tiennyt lopputuloksesta. Paistoaika oli melkoista arvuuttelua, joten uunin vierestä ei uskaltanut lähteä kovinkaan kauas. Piparikokeilusta ei tullut täyttä fiaskoa, joten  piparitikkuja aion tehdä vielä uudestaan. Sen lisäksi pari muuta juttua jäi vielä testaamatta, joten Satun kokeilevan keittiön tarinat tulevat saamaa jatkoa...


Hyvää viikonloppua!







6 kommenttia:

 1. Minusta tähtipipareistasi tuli ihan hurjan upeita. Minulla oli tänään piparipäivä ja tein piparitalon, piparikranssin ja ihan peruspipareita.
  Herkullista viikonloppua sinulle Satu <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Lopputulos ei ollut ihan sitä, mitä suunnuttelin, mutta hyvin kelpasivat tällaisinakin. Minä haaveilen piparitalon tekemisestä ja minulla on sille jopa kaavakin. Ehkä joskus hamassa tulevaisuudessa kokeilen sitäkin...

   Poista
 2. Hienoja tähtipipareita! Tuollaisia piparikierretikkuja tein minäkin, kun aloitin joulustelun marraskuussa (on ehditty leipoa muutamat piparitaikina...) Ihan sama kokemus oli minullakin - ei tullut kapeaa kierrepiparia :D Kokeileva keittiö, peukutan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tähtipipareista tuli ohuempia kuin yleensä ja niiden paistaminen oli melko tarkkaa homma. Koska en ole mikään jauhopeukalo, haluan usein vähän varioida ohjeita. Taito ei aina riitä kaikkeen, mutta onpahan elämässä ainakin jännitystä ja kierrepipareita haluan testata vielä ainakin yhden kerran...kokeilevassa keittiössä elämä ei ole tylsää! :)

   Poista
 3. Sinä olet luova ♥ Tähtipiparit ovat todella ihania ja pidän myös kierretangoista, joista tulee
  fiilis, että niitä voisi hyvin olla joulupöydässä vaikka pystyssä, joissa lasissa rennommin
  kuin perinteiset joululeivonnaiset. Yleensä olen leiponut joulupiparit itsenäisyyspäivänä mutta
  tänä vuonna en ehtinyt. Toivottavasti ehdin vielä ennen joulua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Piparitikuista oli tarkoitus juurikin tulla kattauksen somisteiksi, mutta nämö pötkylät ovat liian tuhteja...
   Ajattelin kokeilla niiden tekemistä vielä ennen joulua ja kokeilla muutamaan muutakin juttua...jos ehdin.
   Mukavaa joulun odotusta sinulle!♡

   Poista