sunnuntai 1. marraskuuta 2020

Siirtyminen juhlakauteen

 

Lokakuun vaihtuessa marraskuuhun siirrymme juhlakauteen, Vuoden pimeimpään aikaan kaikenlaisten juhlien järjestämiselle  on enemmänkin aihetta, sillä kaamos voi viedä mielen matalaksi. Pyhäinpäivä, Halloween ja Kekri aloittavat mielestäni juhlakauden, joka kestää vuoden vaihtumiseen asti.



Mielestäni juhlien ei tarvitse olla suuria spektaakkeleja, vaan arkisistakin asioista voi tehdä juhlan;  kaunis kattaus tai kynttilän sytyttäminen saa jo juhlavamman tunteen.Hetki kiireetöntä aikaa perheen kesken on jo meille luksusta. Meillä on tapana, että sunnuntaisin teemme hieman parempaa ruokaa, jolloin panostan mielelläni myös kattaukseen. Sen ei tarvitse olla erityisen hienoa, mutta kuitenkin siitä tavallisesta arjesta poikkeavaa; taitellut servietit, ns.parempi ruoka-astiasto ja juomalasit. Nämä tekevät  ruokailusta jo pienen juhlan.





Marraskuussa vietetään isänpäivää ja kalenterit täyttyvät vähitellen pikkujouluista. Joulukuussa on itsenäisyyspäivää, joulua  ja uutta vuotta. Ylioppilaat ja ammatteihin valmistuneet saavat oman juhlansa ja tiedän, että näinä poikkeuksellisisna aikoina järjestetään vielä rippijuhliakin. Ja jos ei mikään näistä juhlista osu omalle kohdalle, voi keksiä muuta juhlan aihetta, sillä aina löytyy syytä juhlaan. Erityisesti nyt, kun korona on tehnyt arjestammme haasteellisen.






Kokoontumisrajoitukset (ja muut suositukset) vaikuttavat väkisinkin juhlintaan. Nyt täytyy löytää vain  uusia tapoja ja keinoja niiden järjestämiseen.  Hyvä osoitus kekseliäisyydestä oli raumalaisten yrittäjien Sparkling Night-tapahtuma, joka kirjaimellisesti ulkoistettiin. Aikaisemmin tämä muotinäytös oli järjestetty sisätiloissa, mutta koronatilanteen vuoksi, se siirrettiin kolmen päivän muoti- ja "näyteikkuna"-tapahtumaksi Vanhaan Raumaan. Hieno idea ja vielä hienompi toteutus!





Koska nyt elämme vuoden pimeimpää aikaa, haluaisin innostaa ihmisiä järjestämään juhlia ja tapahtumia, vaikka ihan jotain pientäkin. Aamubrussi, glögimaistiaiset, askarteluilta, joululaulajaiset, lautapeli- tai leivontailta, lahjavalvojaiset, taskulamppukävely, elokuvailta tai karaoke kotona, maskijuhlat...mitä ikinä keksiikään. Ruokailun voi toteuttaa nyyttikestinä, yhdessä tehden tai tilata ruoka paikallisesta ravintolasta. Ja jos ei voi koontua fyysisesti yhteen niin ainahan voi kokoontua ajan hengen mukaisesti etänä.


Sen sijaan, että kärvistelisimme ja synkistelisimme kaamoksen "syvissä syövereissä", voisimmekin järjestää Kaamoksen karkotus-juhat tai juhlistetaan Vuoden harmainta päivää valtakunnallisesti 14.11. Lisää aiheesta tästä linkistä . Pimeyden ei tarvitse olla "uhka", se voi olla myös mahdollisuus.


Näillä ajatuksilla marraskuuhun.




6 kommenttia:

  1. Ihanaa juhlakautta sinne teille. Täällä juhlitaan kaikki mahdollinen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoin sinne. Otetasn ilo irti pienistäkin asioista. Aina on syytä juhlaan! :D

      Poista
  2. Olen juuri samaa mieltä kanssasi siitä ettei pimeys ole uhka vaan mahdollisuus.
    Olen itse laittanut jo kausivalot parvekkeelle - siis ne ovat eri kuin varsinaiset jouluvalot,
    jotka otetaan esille vasta joulukuun alussa. Kynttilöitä on myös poltettu ahkerasti.
    Hyviä juhlia sinne :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Näinä haasteellisina aikoina se ilo täytyy löytyä pienistä asioista ja tavallisesta arjesta... ;)

      Poista
  3. Juhlimme myöskin lokakuussa, mutta pikku pojan 8 v. piti siirtää koronan takia. Asuvat paikkakunnalla missä toi riehuu liiankin kanssa, ei kiva.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Korona aiheuttaa erilaisia haasteita juhlien järjestämiseen. Viimeisin suositus taitaa olla, että joulua vietettäisiin tänä vuonna pienemmällä porukalla, ettei sukulaiset ympäri suomea tuo/vie edpidemiaa…
      Toivottavasti pystymme muistelemaan tätä aikaa joskus "hyvällä". On tämä kuitenkin melkoista "uutta normaalia", johon on ollut hieman vaikea sopeutua. Nyt ne juhlahetket täytyy ottaa elämän pienistä iloista. Mukavaa marraskuuta!

      Poista