keskiviikko 27. huhtikuuta 2016

Elämysmatkailua Satakunnassa


Viime viikolla teimme valmistumismatkan ja luokkaretken Noormarkussa sijaitsevaan Villa Maireaan. Odotukset olivat jo valmiiksi korkealla, sillä talonhan oli suunnitellut lempiarkkitehtini Alvar Aalto. Paikan päällä odotukseni täyttyivät vielä moninkertaisesti, sillä kohde oli minun mittapuuni mukaan aivan uskomaton hieno paikka. Tämän vierailun jälkeen arvostan Alvar ja Aino Aaltoa vielä enemmän. 
 
Jo tulo talolle oli hieno. Se sijaitsee korkealla mäellä ja ympärillä on mäntymetsää.
Suomalaista luontoa kauneimmillaan.
 
 

 
 
 
Talo sulautuu hienosti ympäröivään luontoon ja siinä on havaittavissa hyvinkin  "aaltomaisia" piirteitä. On todella vaikeata uskoa, että tämä talo on suunniteltu jo 1930-luvulla, sillä se on yhä edelleen ihan nykyaikainen (=ajaton!). Isot ikkunat ja puun kekseliäs käyttö toivat ympäröivän luonnon taidokkaalla tavalla myös sisälle. Sisälle taloon tuli ihanasti myös luonnonvaloa, ainakin näin aurinkoisena päivänä....
 
 

 
 
Sisällä ei saanut kuvata, mutta ostin paikan päältä pienen vihkosen, jossa faktaa ja kuvia talosta.
Tässä kohteessa on todella paljon hienoja sisustuksellisia yksityiskohtia. Suurissa ikkunoissa on kaikissa puiset sälekaihtimet. Alkuperäiset kaihtimet oli asennettu ikkunoiden ulkopuolelle (!), muuta muistaakseni joskus 80-luvulla vastaavanlaiset säleverhot asennettiin sisälle. Ikkunoiden ulkopuolella olevat alkuperäiset säleverhot ovat vieläkin paikoillaan, mutta ne on nostettu vain ylös.
Mielestäni hyvinkin omaperäinen ratkaisu tänne pohjolan sääoloihin.
 
 
 Sisäänkäynnissä ja muuallakin talossa on käytetty puuta ja liuskekiveä. Talossa on hulppeasti neliöitä.
Muistaakseni pelkästään alakerrassa sellaiset 400 neliötä ja silti talossa oli todella kodikas tunnelma.
 
 
 

 
 
 
Talossa sisällä pääsimme tutustumaan vain alakertaan ja sielläkin vain olohuoneeseen, ruokatiloihin ja viherhuoneeseen.  Kirjastoon pääsimme kurkkaamaan köyden takaa. Tästä pienestä kierroksesta huolimatta saimme kuulla erittäin kattavan ja mielenkiintoisen opastuksen talon arkkitehtuurista sekä siellä olevasta taiteesta. Maire Gullichsen keräsi ainoastaan modernia taidetta ja hänen taidekokoelmansa on kyllä melkoinen!
 
 

 
 
Opastuksen päätteeksi pääsimme kiertämään taloa vielä ulkoapäin...
 
 

 
 
Villa Mairean takaosassa sijaitsi erillisessä rakennuksessa pieni pihasauna turvekattoineen ja pihalla oli myös uima-allas.
Pihalla tosin tehtiin juuri remonttia, joten kuvakulmien hakeminen oli hieman haasteellista.
 
 
 

 
 
Takapihalla sijaitsi ihana ulkotakka, josta oli käynti myös talon toisen kerroksen terassille.
 
 
 

 
 

Tässä osassa taloa sijaitsee pieni viherhuone alakerrassa ja sen yläpuolella on ateljee


 
Tässä vielä näkymää talon ateljeepäädystä takapihalle päin.
Vasemmalla näkyy uima-allas ja sen takana saunarakennus, joka yhdistyy pitkällä katoksella itse päärakennukseen.
 


Retkikohteemme oli kyllä melkoinen elämys. Vaikka rakennus on omalla tavallaan museo ja arkkitehtoninen muistomerkki, on se edelleen Gullichsenin suvun käytössä. Tästä syystä yläkerta oli yleisöltä suljettuna. Hämmästyttävä paikka! Miten näin iso rakennus voi samana aikaisesti olla todella kaunis ja harmoninen edustuskoti (ja museo) ja vielä kodikas. Mielestäni Alvar Aalto ja hänen vaimonsa Aino ovat tehneet aikoinaan aivan huikaisevan rakennuksen ja sen sisustuksen, sillä muutoksia on tehty täällä hyvin vähän. Villa Mairea on pysynyt lähes muuttumattomana näihin päiviin asti ja siellä oli vieläkin käytössä alkuperäisiä huonekaluja ja ainoastaan tänne suunniteltuja, uniikkeja valaisimia  Minä olisin voinut muuttaa tänne vaikka heti! Tosin niin varmasti moni muukin.
6 kommenttia:

 1. Onpa mahtipontisen näköinen rakennus ja aivan upealla paikallakin.
  Kivaa keskiviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokoa on melkoisesti, sillä onhan tämä edustuskoti. Talon sisällä kodikkuus yllättää. Tutustumisenarvoinen retkikohde, jos sattuu liikkumaan täällä päin!
   Mukavaa loppu viikkoa sinulle!

   Poista
 2. Mahtava paikka, varmasti näkemisen arvoinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen lämpimästi, jos arkkitehtuuri ja erityisesti Aallon tuotanto kiinnostaa :)

   Poista
 3. Villa Mairea on huikea paikka :) Kävin itse siellä elokuun 4. Mairen päivänä ja tein postauksenkin retkestämme http://styleheaven-marjorie.blogspot.se/2015/08/mairen-paivana.html. Villa Mairea on kokonaisuus, jossa jokainen yksityiskohta on tarkkaan harkittua ja juuri oikealla paikalla. Sääli ettei yläkertaa pääse katsomaan mutta ymmärrettävää kun on perheen käytössä edelleen. Siellä oli vieraita silloinkin kun kävimme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksityiskohtia talossa oli vaikka kuinka paljon ovenkahvoista pylväiden ympärille kiedottuun rottinkiin...katseltavaa ja ihasteltavaa oli niin paljon. Kesällä haluan mennä Euran ruukinpuistoon tutustumaan ns. porrastaloihin. Kuulemma hieno paikka sekin...

   Poista