perjantai 19. huhtikuuta 2019

Meidän pääsiäinen


Tänä vuonna pääsiäinen tuli niin oikeaan aikaa kuin olla ja voi. Neljän päivän vapaat/loma tarjoaa pienen hengähdystauon ja irtioton kiireisen arjen keskellä. Kuluneella viikolla keskustelimme töissä muutaman työkaverin kanssa pääsiäisen perinteestä ja jouluun verrattuna se on ainakin meillä huomattavasti vaatimattomampi juhla, jos edes voi puhua juhlasta.Meillä kodin koristelu jäi tänä vuonna hyvinkin vähäiseksi. Rairuohoa en ehtinyt kasvattamaan lainkaan ja jälkikasvu ei tuonut enää pääsiäiseen liittyviä askarteluja koulusta. Meillä on taidettu siirtyä jo siihen seuraavaan elämänvaiheeseen, kun vain allekirjoittanut vastaa juhlasesongin mukaisesta koristelusta. Vanhat lapsen askartelemat virpomisoksat ja kaupasta ostettu keltainen tulppaanikimppu ovat ainoat pääsiäiseen viittaavat koristeet. Pääsiäismunia ostin enää yhden pienen pussin, mutta onneksi pojan koulussa järjestettiin vielä perinteinen pääsiäismunametsästys kaikille koulun oppilaille. Tosin se oli viimein  kerta, sillä tämän lukuvuoden jälkeen poika siirtyy yläkouluun ja myös koulu lakkautetaan, joten hauska perinne päättyi tähän pääsiäiseen.
 
 
 
 
 

 
 
 
Lapsen kasvamisen myötä pääsiäinen (ja moni muukin juhla) on menettänyt merkitystä. Pääsiäisen viettoon ei meillä liity varsinaisesti mitään erityisempää ohjelmaa. Syödään ehkä vähän paremmin/juhlavammin ja nautitaan olemisesta ilman aikatauluja. Tosin lauantaille meillä on tiedossa pojan jääkiekko-ottelu ja muutama työasia pitää hoitaa vapaapäivien aikana pois päiväjärjestyksestä, mutta muuten ei sen ihmeellisempää. Joskus aikoinaan teimme pääsiäisenä jonkun laskettelureissun, mutta vuosien saatossa sekin on jäänyt. Kirkossa käynti ja yleensäkin se hengellinen puoli tulee jollain tavalla hoidettua, kun kouluissa käydään erilaisissa pääsisäistapahtumissa. Minä pääsin työni puolesta tänä vuonna osallistumaan pääsiäiskirkkoon ja katsomaan pääsiäisnäytelmää.
 
 
 
 
 

 
 
Kun kaupat ja marketit ovat auki joka päivä, pyhien merkitys on mielestäni vähentynyt. Näin on tapahtunut myös pääsiäisen kohdalla. Ennen todellakin  hiljennyttiin viettämään pääsiäistä, nyt ihmiset suuntaavat vapaapäivinä marketteihin. En ole ihan varma, onko muutos ollut hyvä, mutta tällä mennään. Meistä jokainen kuitenkin luo omat juhlaperinteensä (oli kaupat auki tai ei) ja minä omalta osaltani pyrin siihen, että pääsiäisen vietosta jäisi edes jotain perinnettä jaettavaksi lapselle. Olkoon se vaikka se hieman parempi pääsiäisateria jälkiruokineen, yhdessäoloa perheen kanssa ja ulkoilua...
 
 
 
Oikein hyvää pääsiäistä kaikille!
 
 
 
 
 
 
 
 

6 kommenttia:

 1. Samalla tavalla täälläkin vietetään vapaita kuin teillä. Hyvää ruokaa, tehdään asioita, joita tykätään ja ollaan perheenä yhdessä.
  Ihanaa pääsiäistä sinulle Satu <3

  VastaaPoista
 2. Nautitaan vapaista sekä auringosta.
  Leppoista pääsiäistä! <3

  VastaaPoista
 3. Kiva kun on välillä pidempiä vapaita! Leppoisaa pääsiäisen aikaa sinne teille❤️🐥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle nämä vapaat tulivat juuri oikeaan aikaan, sillä viime aikoina olen mennyt "suuna päänä" paikasta toiseen. Nyt voin hengähtää hetken... :)

   Poista