torstai 3. marraskuuta 2016

Halloween


Ennen kaupoissa virallisesti alkavaa jouluhössötystä, näyttää Halloween-ilmiö ottavan oman osansa. Joka vuosi vähän enemmän ja näyttävämmin, melkein jo kyllästymiseen asti. Kaupat ja lehdet alkavat markkinoida Halloweenia hyvissä ajoin ja juhlaan liittyviä asioita näkyy lähes joka paikassa...
 
 
 
Minulle kyseinen juhla herättää vähän ristiriitaisia tunteita. Toisaalta ymmärrän sen, että se on "lasten juhla", mutta tässä minua ärsyttää se, että helposti asiassa sekoittuvat täysin kaksi eri juhlapäivää: amerikkalainen Halloween ja meidän pyhäinpäivämme, jotka kuitenkin ovat taustoiltaan aivan erilaiset juhlat.
 
 
 
 
 
 
Minusta on ihan ok, että vietetään juhlia Halloween-teemalla, mutta se ei enää oikein sovi meikäläisen ajatusmaailmaan, että pyhäinpäivänä kierretään naapurustoissa "karkki tai kepponen "-kierroksella. Varsinkin, kun USA:ssa Halloween on lokakuun viimeisenä päivänä, eikä suinkaan pyhäinpäivänä.
 
 
 
 
 
 
Meidän pojalla on perjantai oikein "Halloween-päivä", sillä koulussa on teemapukeutumisen viikko ja perjantaina pukukoodina on tietenkin Halloween. Saman iltana hänen kaverinsa on kutsunut ystäviään Halloween-juhliin, joten samalla teemalla (ja vaatteella) taitaa mennä vielä iltakin. Lauantaina on vielä tiedossa luokkakaverin syntymäpäivät, mutta onneksi ei sentään enää samalla aiheella.
 
 
 
 
Toivon, että minua ei nyt ymmärretä väärin. En vastusta Halloweenia, mutta en myöskään halua, että se sekoitetaan meidän perinteiseen ja hartaampaan pyhäinpäivän viettoon. Vaikka meidän perheessä pyhäinpäivän viettoon ei liity sen ihmeellisimpiä traditioita, en halua muuttaa sitä "karkkiin ja kepposiin". Tulevana lauantaina käyn todennäköisesti hautausmaalla viemässä kynttilät läheisten haudoille ja muistelen keskuudestamme poistuneita...omalla tavallani. Ja siihen ei kyllä kurpitsalyhdyt oikein sovi...
 
 
 
 
 
 
 

4 kommenttia:

  1. Meillä ei halloweenia vietetä. Pyhäinpäivänä käydään haudoilla ja laitetaan hieman parempaa ruokaa, ollaan yhdessä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama juttu siis meillä, eikä lapsi ole sitä toivonutkaan...On käyty keskustelua näistä kahdesta juhlasta ja lapsi hyväksyy asian mukisematta ;)

      Poista