sunnuntai 7. joulukuuta 2014

Ajatuksia joulupuunauksesta


Olen työpaikallani kartoittanut meidän naisten kesken joulusiivous-perinteitä ja olen huomannut, että edelleenkin kodeissa siivotaan (ja stressataan) melko perinteisellä tavalla. Joulusiivousperinteet istuvat suomalaisissa keski-ikäisissä naisissa vielä suhteellisen tiukassa ja kieltämättä minäkin tunnen joka joulu pientä "pitisi tehdä"-tunnetta/painetta. Joskus sopa tuntuu siltä, että joulumieli tulee osittain siivouksen kautta. Se vain yksinkertaisesti kuuluu jouluun.


Oma äitini siivosi aikoinaan niin perusteellisesti, että irrotti huoneista jopa jalkalistatkin. Talo puunattiin muutenkin lattiasta kattoon ja me lapset osallistuimme siivoukseen vaihtelevalla menestyksellä ts. taidettiin pysyä pois tieltä. Meillä äiti todellakin teki joulun; siivosi ja laittoi ruoat enkä muista äidin koskaan valittaneen työmäärästä. Iän myötä äiti-mummikin on rauhoittunut ja tekee joulua enää "ihan pienesti" ja esim. joulukuusta hän ei ole hankkinut enää muutamaan vuoteen, vaan nauttii enemmänkin joulukukista.

Itse kuulun siihen ryhmään, joka tekee sen minkä ehtii ja kykenee. En pese ikkunoita enkä käy keittiön kaappeja läpi siivousliinan kanssa. Joulusiivousurakan pyrin aloittamaan hyvissä ajoin (joulukuun alussa) ja etenen vaihe vaiheelta/huone huoneelta. Viimeiseksi siivottavaksi jätän saunan ja lakanoiden vaihdon. Joulukuusen tultua taloon teen vielä loppuimuroinnin. Viimeksi mainitut teen yleensä joulu aatonaattona...syntymäpäiväni kunniaksi ;D .Miksi sitten pitää siivota juuri jouluksi? Miksei vaikka uudeksi vuodeksi? Tai loppiaiseksi? Tiedän, että kyseessä on perinteiset tavat ja itsekin olen sitä mieltä, että joulu on niin iso juhla, että se ansaitsee puhtaat puitteet ja koristellun kodin. Joulun pyhiksi hiljennytään ja rauhoitutaan viettämään aikaa läheisten ihmisten kanssa ja onhan siitä mukavampi nauttia siistissä ja puhtaassa kodissa. Joulu on erittäin hyvä syy siivota perusteellisesti - edes kerran vuodessa. Tosin meillä kaapit ja jalkalistat saavat olla rauhassa.


Summa summarum: Kukin siivotkoon tavallaan, joulu tulee ajallaan!P.S. Tämä postausken kuvat ovat samalta päivältä kuin eilisetkin, mutta tunnelmaltaan eri tyyppiset. Osa syy on kuvankäsittelyssä, mutta muutenkin näissä on enemmän valoa...jostain kummallisesta syystä..


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti