sunnuntai 6. syyskuuta 2015

Ajatuksia vuorotteluvapaastani


Olen ollut virallisella vuorotteluvapaalla kohta kuukauden päivät ja miltä tämä on tuntunut? Sanomattakin on aivan selvää, että kerrassaan ihanalta!!!!

On ihana herätä aamulla aikaisin (arkisinko 6.45!) tietäen, että minulla ei ole kiire minnekään. Aamutoimet saan suoritettua aivan rauhassa ja lapsen lähetettyä kouluun. Kotityöt ja mahdolliset aamulenkit on jo puolenpäivään mennessä tehtynä ja joskus voin poiketa vielä kaupungilla kahvilla tai muuten vain kiertelemässä. Se ainainen kiire ja arjen hektisyys on oikeastaan kokonaan pois!

Aika ei ole tullut ollenkaan pitkäksi, sillä tekemistä on riittänyt tasaisesti koko päiväksi. Parasta tässä on ollut ehdottomasti se, että olen kotona, kun lapsi lähtee aamulla kouluun ja tulee iltapäivällä taas koulusta. Tätä minulle suotua "etuoikeutta" arvostan todella ja niin taitaa lapsikin olla mielissään...

Vuorotteluvapaalle lähtemistä kypsyttelin todella pitkään, muutaman vuoden ajan ja se meinasi jäädä pelkästään suunnitteluasteelle, kunnes vuorotteluvapaisiin tuli tiukennuksia. Se oli minulle muistutus, että voi olla, että koko systeemi poistuu käytöstä. Siksi tartuin keväällä tuumasta toimeen ja ryhdyin viemään asiaa ajatuksen ja toiminnan tasolla eteenpäin. Ison päätöksen tukijana minulla on ollut mieheni, joka on koko ajan kannustanut ja tukenut minua asiassa.
 
 

Vuorotteluvapaani mahdollisti myös se, että olen tässä jo jonkun aikaa pistänyt rahaa säästöön ja asuntolainani lyhennykset jäädytin vuorotteluvapaani ajaksi. Tosiasia on se, että vuorottelukorvaus on pieni eli sillä ei rikastumaan pääse, mutta jos olen aikoinani selvinnyt hoitovapaarahoilla selviän varmasti tästäkin. Kieltämättä tuo miehen työssäkäynti helpottaa myös taloudellisesti vuorotteluvapaalla oloa, vaikka meillä eri pankkitilit onkin... Toistaiseksi säästöni ovat saaneet olla rauhassa, vaikka en ole vielä ensimmäistäkään vuorotteluvapaakorvaustani saanut. Sitä odotellessa ;)

Tällä lyhyellä, n. kuukauden vuorotteluvapaakokemuksellani, en voi muuta kuin suositella tähän ryhtymistä. Minä olen erityisopettajan työstäni pois koko lukuvuoden, mutta lyhyempikin vapaa ajaa varmasti asiansa. Vuorotteluvapaan voi myös jakaa osiin, joka on varmasti jollekin se hyvä vaihtoehto. Pienikin hengähdystauko voi kummasti auttaa työssä jaksamisessa, siksi kehotankin rohkeasti vain ottamaan asioista selvää ja nauttimaan vuorotteluvapaasta. Kyllä tässä vielä ehtii työvuosia kerryttämään.


Tulevalla viikolla meikäläisellä on kaikkea mukava ohjelmaa tiedossa. Loppu viikosta menen Turkuun sisustusopintoihin ja viikonloppuna lähden isommalla porukalla juoksemaan Tallinnan. Muina päivinä toimin enemmän tai vähemmän autokuskina lapsen harrastuksiin...


Niin, että ei täällä kyllä ihan  "laakereilla levätä"!

 
 
 
 
 
 14 kommenttia:

 1. Ihanaa!
  Nauti täysillä joka hetkestä!
  Aikaa itselle ja lapsille, se on elämän parasta antia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on ihan luksusta! Ehkä jopa "once in a life time"-juttu...Ja todellakin nautin. Joka päivästä!!! :D

   Poista
 2. Minäkin olen tuota vuorotteluvapaata miettinyt. Välillä ei ihan täysillä voimilla jaksa töissä olla. Uskon tai oikeastaan tiedän, että minulta ei kotona tekeminen loppuisi kesken.
  Mukavaa sunnuntai-iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen kyllä rohkeasti harkitsemaan. En ole kenenkään kuullut vielä katuneen vuorotteluvapaapäätöstä, pikemminkin päinvastoin! Mukavaa sunnuntaita sinnekin!

   Poista
 3. Nauti nyt vuorotteluvapaasta ja mukavasta opiskelusta. Koska totuus on, töissä kyllä ehditään vielä käymään. Itse en nyt ole ajatellut vuorotteluvapaata, kunhan nyt ensin totun taas töihin hoitovapaan jälkeen. Mutta, ei tiedä mitä suunnittelen muutaman vuoden päästä... Mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kaikella on varmasti aikansa ja paikkansa. Minulle tämä vuorotteluvapaa tuli juuri sopivaan saumaan. Mukavaa viikon aloitusta sinnekin...!!!

   Poista
 4. Onpa kiva ajanjakso sinulla elämässä! Tänä syksynä pohdin sitä itsekin, jos jäisi pois oravanpyörästä vähäksi aikaa, mutta toivon mukaan systeemiä ei vielä romuteta. Jos vaikka joku päivä itsekin jäisi vapaalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin pohdin asiaa kauan ja hartaasti. Jostain se ajatus sitten vain kypsyi...ja kyllä kannatti. Toivoisin myös, että tätä ymmärrettäisiin jatkaa, sillä minä ainakin työllistin yhden työttömän koko ajaksi. Ja muutenkin.

   Poista
 5. Ihanaa aikaa :)
  Ja nythän on aikaa enemmän myös "sosiaaliselle" elämälle. Ai juu, mutta nuo muut ovat töissä.... heh! Mutta täytyy sykronoida kalenterit!
  Johanna-Jolhe

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa on ja se ns. sosiaalinen elämä on näköjään ollut jäähallilla ja nurmikentän reunalla...:) Mahtaakohan meidän kalentereissa olla erilaiset "käyttöjärjestelmät", mutta yritetään silti löytää aikaa treffaamiseen. Ja mä taisin luvata käydä moikkaamassa töissä...;)

   Poista
 6. Tosi hienoa, että olet päässyt vuorotteluvapaalle. Juuri luin lehdestä, kuinka sen ehtoja kiristetään entisestään. Nauti nyt joka hetkestä :))

  VastaaPoista
 7. Ihanalta kuulostaa <3
  Mulla taitaa jäädä ihan suunnitteluasteelle. Pakko olis olla säästöjä, jotta tuohon pystyis. Nyt ei pysty säästämäänkään; kaikki menee, mitä tulee :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, en minäkään ole tähän äkkiseltään ryhtynyt. Olen laittanut kesälomarahoista osan ja veronpalautukset säästöön ja jo kauan sitten ryhdyin laittamaan 100 euroa joka kuukausi toiselle tilille. Siellä se raha on toistaiseksi pysynyt hyvin...Se on jännä juttu, että rahan säästäminen on paljon hankalampaa kuin sen tuhlaaminen...!? :D

   Poista